WWF Lanserar Vegoguiden För Hållbara Gröna Val

Rotfrukter, kål och baljväxter får grönt ljus när WWF lanserar den nya Vegoguiden. Nötter, kokos, avokado och banan får däremot orange ljus, vilket betyder: Var försiktig och välj gärna något annat.

Vegoguiden bedömer vegoprotein, grönsaker, frukt, bär, nötter och spannmål. Med ett trafikljussystem med grönt, gult och orange ljus guidas användaren till vad som är bra att välja ofta – och vad som kan vara klokt att bara välja ibland. Bedömningen baseras på fyra hållbarhetsaspekter: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och vatten. Det vetenskapliga underlaget är framtaget av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU men den sammanvägda bedömningen är gjord av WWF. Guiden ger övergripande generella råd utifrån ursprung och odlingssätt.

”En grundregel är att det bra att välja Krav-märkt och ekologiskt när man kan. Välj grova grönsaker och baljväxter, exempelvis ärtor, rotfrukter, kål och potatis, som oftast är det bästa valet för planeten”, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.

Vegetabilier som faller sämre ut i guiden är flera sorters nötter, kokos, avokado och banan. Anledningen är bland annat risk för förlust av biologisk mångfald. Odlingen kan ske i naturligt artrika områden eller ha en hög påverkan på vattenresurserna. En annan anledning kan vara hög klimatpåverkan på grund av flygtransport till Sverige.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå